www.europatanacs.hu
Főoldal  |  E-mail  | 
Keresés 
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
Az Európa Tanács
Letölthető változat PDF-ben
Nyomtatóbarát változat
 
A VAKOK ESÉLYEGYENLŐSÉGÉÉRT - 2001

Az Európa Tanács
budapesti Információs és
Dokumentációs Központjának projektje

Bemutató:
A Fehér Bot Napján (2001. október 15-én)
a Parlament Delegációs termében

Védnök:
Walter Schwimmer,
az Európa Tanács főtitkára

 

Az Európa Tanács budapesti Információs és Dokumentációs Központja tevékenységében alapvető jelentőségű az információhoz való szabad hozzáférés biztosítása, ami egyrészt a nyilvános és ingyenes könyvtári szolgáltatások, másrészt a széleskörű kiadói tevékenység révén valósul meg.

Az intézmény 10 éves fennállása óta felhalmozódott tapasztalatokra építve a Központ 2001 tavaszán a vakok esélyegyenlőségét segítő projektet kezdeményezett, melyet az Európa Tanács minta értékűnek ítélve fogadott el és 2002-ben meg kívánja hirdetni a tagországokban.

Mindenki számára nyilvánvaló, hogy az integrációs folyamatban kiemelt szerepet játszik az információ. Ezért a Központ ezen projekt keretében hozzáférhetővé kíván tenni magyar nyelven Európa tanácsi egyezményeket és tájékoztató anyagokat a vakok és gyengénlátók számára. A koncepció kidolgozását a felhasználók oldaláról Erhartné dr. Molnár Katalin, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének főtitkára segítette mind az első csomagban megjelenő kiadványok körének meghatározását, mind pedig az alkalmazott technikát illetően.

Ennek megfelelően az alábbi 4 egyezmény és 4 tájékoztató kiadvány Braille változata jelent meg A Fehér Bot Napjára:

 • Egyezmény az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről;
 • Az Emberi Jogok Európai Bírósága eljárásaiban részt vevő személyekre vonatkozó európai megállapodás;
 • Európai szociális karta;
 • Európai egyezmény a szociális és orvosi ellátásról;
 • Az Európa Tanács - tájékoztató brosúra;
 • Európa Tanács Információs és Dokumentációs Központ, Budapest;
 • Tájékoztató azok számára, akik kérelemmel kívánnak folyamodni az Emberi Jogok Európai Bíróságához;
 • Mi micsoda, azaz mi a különbség két európai szervezet, az Európa Tanács és az Európai Unió, valamint ezek intézményei között?

A projekt célkitűzése kettős: egyrészt biztosítani a vakok Európa tanácsi információhoz jutását, másrészt követendő például szolgálni a különböző szervezeteknek, intézményeknek.

A kiadványok terjesztése széleskörű:

 1. a vakok és gyengénlátók magyarországi szervezetei, intézményei, a határon túli magyar szervezetei, könyvtárak, egyetemek;
 2. döntéshozók, partnerintézmények, nemkormányzati szervezetek, civil szféra, média (az alapvető információk minden kiadványon síkírással is szerepelnek);
 3. az Európa Tanács szervezete, az információs központok hálózata.

A projekt sikeres megvalósítását szolgálja, hogy a bemutató az Európa Tanács és a Magyar Országgyűlés támogatásával, az Európai Integrációs Ügyek Bizottsága közreműködésével kerül megrendezésre.

Tekintettel arra, hogy a projekt elképzeléseink szerint nem erre az egyszeri akcióra korlátozódik, hanem a Braille kiadványok megjelentetése bekerül az Európa Tanács Információs és Dokumentációs Központ tevékenységi körébe, bízunk benne, hogy a most kialakított együttműködés a jövőben folytatódni fog.

A projekt célkitűzéseinek megfelelően a Központ várja minden olyan intézmény és szervezet csatlakozását a kezdeményezéshez, amely kész lenne a vakok számára hasznos információkat megjelentetni pontírásban.

 

^Fel

 

 

 

 

 

webmaster: Eagle-Comp Kft.                webhosting: Eagle-Comp Kft.