www.europatanacs.hu
Főoldal  |  E-mail  | 
Keresés 
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
Az Európa Tanács
Letölthető változat PDF-ben
Nyomtatóbarát változat
 
A VAKOK ESÉLYEGYENLŐSÉGÉÉRT - 2002

Az Európa Tanács
budapesti Információs és
Dokumentációs Központjának projektje

Bemutató: A Fehér Bot Napján (2002. október 15-én) az Országház Delegációs termében

Védnök: Walter Schwimmer, az Európa Tanács főtitkára

Köszöntőt mond: Dr Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés elnöke

A projektet és "Az Európa Tanács - 800 millió európai polgár" című hangoskönyvet bemutatja: Pappné Farkas Klára, az Európa Tanács Információs és Dokumentációs Központ igazgatója

A kezdeményezést méltatja: dr Dippold Péter, az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézetének igazgatója és Erhartné dr Molnár Katalin, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének főtitkára

 

Az Európa Tanács elsődleges célkitűzése 1949. évi megalakulása óta a földrész egységének megszilárdítása, és az európai polgárok emberi méltóságának megőrzése olyan alapvető értékek érvényesítése révén, mint a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság tiszteletben tartása. Ezen célkitűzések megvalósításához kíván hozzájárulni a Magyar Országgyűlés elnöke és az Európa Tanács főtitkára által közösen létrehozott és fenntartott Információs és Dokumentációs Központ. Tevékenységében alapvető jelentőségű az információhoz való szabad hozzáférés biztosítása, ami egyrészt a nyilvános és ingyenes könyvtári szolgáltatások, másrészt a széleskörű kiadói tevékenység révén valósul meg. Az intézmény tízéves fennállása óta felhalmozott tapasztalatokra építve a Központ 2001 tavaszán a vakok esélyegyenlőségét segítő projektet dolgozott ki, melyet az Európa Tanács minta értékűnek fogadott el, és meghirdetett a tagországokban. A koncepció kidolgozását a felhasználók oldaláról Erhartné dr Molnár Katalin, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének főtitkára segíti a kezdetektől.

2001-ben a Fehér Bot Napjára a Központ pontírásban jelentetett meg négy Európa tanácsi egyezményt (Egyezmény az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről; Az Emberi Jogok Európai Bírósága eljárásaiban részt vevő személyekre vonatkozó európai megállapodás; Európai szociális karta; Európai egyezmény a szociális és orvosi ellátásról), amelyek az emberi és szociális jogok védelmét szolgálják. Megjelentek továbbá alapvető tájékozódást segítő kiadványok az Európa Tanácsról, a budapesti Központról, arról, hogyan fordulhatnak az állampolgárok az Emberi Jogok Európai Bíróságához, valamint egy rövid összefoglalás az Európa Tanács és az Európai Unió főbb szervezeteiről. Ez utóbbi megkönnyíti az eligazodást a két, az utóbbi időben mind szorosabban együttműködő intézmény munkájában.

A vakok esélyegyenlőségéért projekt keretében idén egy hangoskönyvet jelentetett meg a Központ "Az Európa Tanács - 800 millió európai polgár" címmel, amely az Európa Tanács által 2001-ben a két hivatalos nyelven, angolul és franciául kiadott kötet szerkesztett magyar nyelvű változata.

Az Európa Tanács főtitkára által írt bevezetőből idézve:
"Ez a kiadvány az Európa Tanácsot, annak lényegét és tevékenységét kívánja bemutatni. Ismerteti főbb testületeit, azok szerepét és együttműködését a biztonság és a demokrácia kiteljesítése és állandósítása érdekében, abban a "Nagy Európában", amelynek társadalmi berendezkedése még távolról sem tökéletes. Ez komoly kihívást jelent a szervezet számára, amelynek központi célja "az egység megteremtése a különbözőségben" azon a földrészen, ahol az európai polgárok egy sokrétű közös örökséget és egyenlő jogokat érezhetnek a magukénak. Most arra kell összpontosítanunk erőinket, hogy a gyakorlatba ültessük át a demokratikus értékeket egész Európában."

A projekt célkitűzése kettős: egyrészt biztosítja a vakok Európa tanácsi információkhoz jutását, másrészt követendő példával szolgál a különböző szervezeteknek, intézményeknek, hogy maguk is csatlakozzanak a vakok esélyegyenlőségét javító törekvésekhez. Ezen szempontok figyelembevételével a vakok számára megjelentetett Európa tanácsi kiadványokat a Központ eljuttatja a vakok és gyengénlátók magyarországi szervezeteinek, intézményeinek és iskoláinak, a határon túli magyar társszervezeteinek Kolozsvártól Munkácsig. A dokumentumok hozzáférhetők számos magyarországi könyvtárban. A Központ a projekt keretében megjelenő kiadványokat megküldi a döntéshozóknak, a partnerintézményeknek, a nem kormányzati szervezeteknek, a civil szférának abból a célból, hogy a figyelmet ráirányítsa a vakok problémáira.

A projekt sikeres megvalósításához nagymértékben hozzájárul, hogy a bemutató minden évben az Európa Tanács és a Magyar Országgyűlés támogatásával valósul meg. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége főtitkárának és munkatársainak közreműködése garancia arra, hogy a budapesti Információs Központ által kidolgozott hosszútávú projekt a gyakorlatban válthassa be a hozzá fűzött reményeket.

Megjegyzendő, hogy Magyarországon és külföldön már a tavalyi bemutatót követően is többen csatlakoztak a budapesti kezdeményezéshez.

A Központ a Fehér Bot Napja alkalmából évente új elemmel kívánja gazdagítani a projektet.

 

^Fel

 

 

 

 

 

webmaster: Eagle-Comp Kft.                webhosting: Eagle-Comp Kft.