www.europatanacs.hu
Főoldal  |  E-mail  | 
Keresés 
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
potty
Az Európa Tanács
Letölthető változat PDF-ben
Nyomtatóbarát változat
 
A választások törvényességének őrzője a Demokratikus Választási Tanács

1990 márciusában az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése új javaslattal állt elő: a demokrácia biztosításának egy további eszközeként külső megfigyelők bevonásával kívánta figyelemmel kísérni a választások tisztaságát. Az indítványt elfogadták, és mára a gyakorlatban is bevezették. Az elképzelést a szervezet azóta továbbfejlesztette, és létrehozta a Demokratikus Választási Tanácsot.

A Demokratikus Választási Tanács tagjai a Velencei Bizottság, a Parlamenti Közgyűlés, valamint a Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának képviselői. Ezen kívül a Tanács más jelentős európai intézményeket is felkért arra, hogy megfigyelőként vegyenek részt a munkájában: az Európai Parlamentet, az Európai Bizottságot, a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalát, az EBESZ Parlamenti Közgyűlését, valamint a Közép- és Kelet-Európai Választási Szakértők Szövetségét.

A Demokratikus Választási Tanács megalapításával a Parlamenti Közgyűlésnek nem a hivatali bürokrácia további bővítése volt a célja, hanem egy olyan szervezetet kívánt létrehozni, amely hasznosítani tudja az Európa Tanács gyakorlatából és tapasztalataiból levont következtetéseket. Ahogy Georges Clerfayt belga országgyűlési képviselő és a Közgyűlés Politikai Bizottságának rapportőre elmondta, a cél nem egy új struktúra kialakítása volt, hanem a már meglévő tevékenységek fejlesztése, rendszerezése és koordinálása.

Az Európa Tanács szakértelme mind jogi, mind gyakorlati szempontból elismert, elsősorban a Velencei Bizottság révén - ami hivatalosan az „Európai Bizottság a Joggal a Demokráciáért” néven működik, de amit a találkozóknak helyet adó város után röviden csak Velencei Bizottságnak neveznek.

A Berlini Fal leomlása után, 1990-ben létrehozott Bizottságban olyan nemzetközileg elismert és független szaktekintélyek fejtik ki tevékenységüket, akiknek a nemzetközi vagy az alkotmányos jog a szakterületük. A Bizottság azzal szerzett magának hírnevet, hogy alkotmányos segédkezésével Európa határain is túlnyúlt. Alkotmányos vagy alaptörvények kidolgozásánál, megreformálásánál konzultációt biztosít az államok számára annak érdekében, hogy a törvények megfeleljenek az Európa Tanács demokratikus normáinak.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése a maga részéről mindig úttörő szerepet játszott a választások felügyeletében például azzal, hogy megfigyelők kiküldésével vizsgálta a helyszínen a szavazás szabad és tisztességes lefolyását. Ezt a módszert a Parlamenti Közgyűlés 1990. óta alkalmazza; akkor vezette be, amikor a Német Demokratikus Köztársaságban 1990. március 18-án először került sor szabad parlamenti választásokra. Azóta a Közgyűlés szavazások tucatjait kísérte figyelemmel mintegy 30 országban, köztük néhány nem-európaiban is, például 1996. január 20-án Palesztínában. Emellett a Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa is felügyelt mintegy 40 választást több mint 15 országban, lévén a helyi és regionális választások az egyik kiemelkedő szakterülete.

A Demokratikus Választási Tanács megalapításakor a Parlamenti Közgyűlés úgy döntött, hogy felhasználja az Európa Tanács tapasztalatait: a választások megfigyelésén túlmenően megalkotott „egy választási kódexet, megegyezvén abban, hogy a kódexnek tartalmaznia kell a választásokra készülés szabályait, a választások idejére és közvetlenül a szavazás utáni időszakra vonatkozó szabályokat”.

Ez az elhatározás a választási kódexben nyerte el végső formáját, amit a Velencei Bizottság 2002 októberében fogadott el, és amit a Parlamenti Közgyűlés és a Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa most európai egyezményként kíván elfogadtatni az Európa Tanács tagállamaival.

http://www.coe.int/T/E/Com/Files/Themes/Elections/default.asp

 

 

webmaster: Eagle-Comp Kft.                webhosting: Eagle-Comp Kft.